5/5
28-11-2022 o godz 15:40 przez: jowita_mcie
Moim zdaniem książka jest opowieścią o tym, w jaki sposób można myśleć o życiu i co można zrobić, gdy spotyka nas coś strasznego. Czasami ciężko jest po prostu zacząć żyć dalej, wielu ludzi potrzebuje czasu, żeby pogodzić się ze startą bliskiej osoby. Tak też było z Lydią, kobieta przez długi czas nie potrafiła zapomnieć o swoim zmarłym narzeczonym, który po latach związku zmarł niespodziewanie w wypadku samochodowym. Moim zdaniem książka zasługuje na uwagę- nie tylko ze względu na ważne tematy, które porusza autorka, ale też na pomysł na fabułę, który jest kompletnie inny, niż wszystkie ksiażki o tej tematyce, które do tej pory wpadły mi w ręce.
Czy ta recenzja była przydatna? 12 0
5/5
05-12-2022 o godz 12:36 przez: Andzia345
Książka Josie Silver opowiada o losach dziewczyny- Lydii, która traci narzeczonego. Ostatnie słowa, które słyszy z jego ust to "bez odbioru"- wypowiedziane przez telefon. Później mężczyzna tragicznie ginie w wypadku. Kobieta przez długi czas nie może pogodzić z tym, że Freddiego już nie ma. Spędziła z nim niemal całe swoje życie, a przez długie lata byli niemal zupełnie nierozłączni. Moim zdaniem książka świetnie obrazuje to, jak wygląda żałoba po stracie bliskiej osoby i jak wygląda proces "recovery"- czyli w tej sytuacji uczenia się życia na nowo. Dużo mi dała ta książka.
Czy ta recenzja była przydatna? 10 0
5/5
02-12-2022 o godz 15:00 przez: czytaczki
Książka opisuje losy Lydii- dziewczyny, która stara się "pozbierać" i poradzić sobie z rzeczywistością i tym, w jaki sposób się czuje po stracie ukochanego i jak stara się poradzić sobie z sytuacją, w której traci swojego narzeczonego zupełnie niespodziewanie. Freddie ginie w wypadku i z dnia na dzień jej życie obraca się o 180 stopni. Przestaje wychodzić z domu i unika interakcji z ludźmi. Początkowo jej jedynymi towarzyszkami są mama i siostra, które postanowiły zaopiekować się dziewczyną. Moim zdaniem książka może pomóc przejść przez trudne, życiowe zakręty.
Czy ta recenzja była przydatna? 10 0
5/5
05-12-2022 o godz 12:47 przez: Minora
"Podwójne życie Lydii Bird" to książko Josie Silver, która opisuje życie młodej kobiety, która żyje tak jakby w dwóch rzeczywistościach- na jawie i we śnie. Obie jednak wydaja jej się bardzo realne. Różni je jeden aspekt- opisana w nich kwestia życia i śmierci narzeczonego. W drugim ze światów jej narzeczony jest martwy. Dziewczyna nie może go już w żaden sposób odzyskać- Freddie zginął bowiem w wypadku, dlatego jej ucieczką staje się druga rzeczywistość, w której Freddie nadal żył i planował z nią wspólne życie. Książka zdecydowanie daje do myślenia.
Czy ta recenzja była przydatna? 10 0
5/5
06-12-2022 o godz 13:15 przez: nusia02
To jedna z tych książek, które wielokrotnie was zaskoczą. Cała opowieść skupia się wokół życia tytułowej Lydii Bird- kobiety, która po tym jak straciła ona narzeczonego próbuje ułożyć sobie życie na nowo. Nie potrafi ona funkcjonować bez ukochanego, tak bardzo za nim tęskni. Z pomocą przychodzą jej systematyczne sny, które ma- przedstawiają one jej narzeczonego. Mężczyzna prowokuje to, w jaki sposób zmienia się jej myślenie o świecie. Moim zdaniem książka opisuje w ciekawy sposób życie po śmierci bliskiej osoby się zmienia i ewoluuje i jak powoli uczymy się żyć na nowo w świecie , w którym jej już nie ma.
Czy ta recenzja była przydatna? 9 0
5/5
05-12-2022 o godz 12:43 przez: Babyblues
Książka jest romansem, ale dosyć niezwykłym... Główna bohaterka Lydia traci w wypadku miłość swojego życia- Freddiego. Nie potrafi o nim zapomnieć i przez długie miesiące żyje w cierpieniu po jego stracie. Jedynymi dobrymi chwilami są przebłyski, w których wydaje jej się, że Freddie nadal żyje. Po jakimś czasie przebłyski stają się rzeczywistością... A raczej jedną z rzeczywistości, w których żyje główna bohaterka. Mnie ten romans zaskoczył tym, jak ważną tematykę porusza i tym, jak głęboki całość ma przekaz. Bardzo polecam- przy tej książce z jednej strony można się odprężyć, a z drugiej nauczyć się inaczej patrzeć na życie.
Czy ta recenzja była przydatna? 8 0
5/5
05-12-2022 o godz 13:12 przez: leosia
"Podwójne życie Lydii Bird" to książka, która przede wszystkim opowiada o losach tytułowej Lydii. Kobieta niedawno straciła narzeczonego i mimo, że nie ma go przy niej fizycznie, próbuje odnaleźć go tak jakby poza światem, w którym żyje- widuje go głównie w snach i wizjach, w których wszystko rozgrywa się tak, jakby jej ukochany wciąż żył, a wszystkie wydają się do bólu realistyczne. Bardzo ciekawa książka z zaskakującymi zwrotami akcji. Moim zdaniem książka opisuje to, w jaki sposób można żyć z ogromną traumą i tęsknotą, związaną z utratą najbliższej osoby. Moim zdaniem książka zainteresuje nie tylko fanki romansów, ale też osoby, które lubią książki psychologiczne.
Czy ta recenzja była przydatna? 7 0
5/5
09-12-2022 o godz 17:22 przez: kot_na _lezaku
"Podwójne życie Lydii Bird" to książka, która opowiada o tym, jak bardzo zmieniała się rzeczywistość kobiety- tytułowej Lydii po śmierci jej narzeczonego. Jest to o tyle ciekawe, że w tej książce mamy tak jakby zestawienie dwóch rzeczywistości- tej prawdziwej i sennej, w której Freddie nadal żyje. Moim zdaniem książka zasługuje na uwagę, właśnie poprzez to, jak działa myślenie o rzeczywistości. Tutaj jest ona podzielona tak jakby na dwa jej "wymiary", które się przeplatają i uzupełniają, a z czasem powstaje między nimi coraz większa różnica- bo przecież w wymiarze bez Freddiego przyszłość Lydii układa się zupełnie inaczej, niż pierwotnie to planowała.
Czy ta recenzja była przydatna? 7 0
5/5
09-12-2022 o godz 17:29 przez: miodunka01
Książka "Podwójne życie Lydii Bird" to wzruszająca opowieść o stracie i radzeniu sobie ze śmiercią bliskiej naszemu sercu osoby. Moim zdaniem książka opisuje w szczegółowy, ciekawy sposób to, jak zmieniało się myślenie o życiu. Historia, opisana przez autorkę zapada bardzo mocno w pamięć. Moim zdaniem świetnie się ją czyta i mimo, że porusza ona trudne tematy, związane z godzeniem się ze stratą bliskiej osoby, to nie jest wcale ponura i smutna. Po jej przeczytaniu poczułam radość i ulgę- mam nadzieję, że komuś też przeczytanie historii Lydii pomoże.
Czy ta recenzja była przydatna? 7 0
5/5
06-12-2022 o godz 13:06 przez: Venka
Książka opowiada o tym, jak wyglądało życie Lydii, a raczej jak zmieniło się ono po śmierci jej narzeczonego. Kobieta jest zrozpaczona tym, co się stało po tym, jak dowiaduje się o wypadku jej świat się rozpada, nie potrafi odnaleźć na nowo sensu życia. Jedyną rzeczą, utrzymuje ją na tym świecie są sny, w których jej narzeczony wciąż żyje i ukazane jest w nich, jak to wygląda życie ich wspólne życie w świecie, w którym nie doszło do wypadku. Książkę pochłonęłam w trzy dni- bardzo mnie wciągnęła, wiec nie polecam jej czytać, kiedy macie mało czasu.
Czy ta recenzja była przydatna? 7 0
5/5
05-12-2022 o godz 12:51 przez: rin32
Wielki plus dla autorki, za to, że nie zrobiła z Lydii męczennicy- zamiast tego skupiła się na tym, jak zachowuje się osoba, która niedawno straciła partnera. Lydia musi się w końcu pozbierać- po prawie dwóch miesiącach od jego śmierci pierwszy raz wychodzi z domu i zaczyna na powrót dawne życie- ale nic nie jest już takie samo bez niego. To książka, która zawiera dwie równoległe historie miłosne, ale nie można w niej mówić o zdradzie. Ponoć osoby, które straciły partnera lub partnerkę spotykając się z kimś po śmierci swojego męża lub żony czują się tak, jakby zdradzały zmarłego. Podobnie jest z Lydią- mimo, że Freddie nie żyje, to w pamięci Lydii wciąż jest bardzo żywy- zupełnie jakby w jej głowie nie umarł.
Czy ta recenzja była przydatna? 6 0
5/5
05-12-2022 o godz 12:54 przez: rin32
Książka "Podwójne życie Lydii Bird" opowiada o losach młodej Lydii, która niedawno straciła męża. Moim zdaniem książka opowiada o tym, jak działała myślenie ludzi, kiedy dochodzi do śmierci bliskiej im osoby. Książka zaczyna się w momencie, w którym od śmierci jej narzeczonego minęło ponad pięćdziesiąt dni. Kobieta nadal nie potrafi poukładać sobie trybu dnia i nie umie zacząć żyć na nowo. Mamy w tej książce kilka przeskoków czasowych, ale są one konieczne, żeby móc zobaczyć, jak upływ czasu wpływa na zachowanie i myślenie Lydii- jak bardzo powoli przyjmuje do wiadomości śmierć Freddiego, mimo że część jej podświadomości usilnie chce widzieć go żywego.
Czy ta recenzja była przydatna? 6 0
5/5
09-12-2022 o godz 17:36 przez: MollyWesley
Utrata partnera to wydarzenie, które może zmienić zupełnie bieg życia i los każdego z nas. Wobec śmierci wszelkie nasze plany i marzenia nie mają przecież znaczenia, prawda? Lydia po śmierci ukochanego Freddiego, z którym spędziła sporą część swojego życia- niemal każdą chwilę spędzali razem, traci chęć do życia i doświadczania rzeczywistości, niemal zupełnie się poddaje. Pewnego dnia, w snach zaczyna widzieć Freddigo, a jej sny wydają się bardzo realistyczne- stają się jej źródłem otuchy, bo w nich Freddie wciąż życie i może planować z nim wspólną przyszłość. Moim zdaniem książka ma bardzo mocny przekaz- nie jest kolejną komedią romantyczną, tylko opowieścią, która ma jakieś znaczenie i może pomóc nam pozbierać się w trudnych chwilach.
Czy ta recenzja była przydatna? 5 0
09-12-2022 o godz 17:38 przez: Andromeda
Po "Podwójne życie Lydii Bird" sięgnęłam dlatego, że bardzo spodobała mi się okładka. Dopiero po jej przeczytaniu książki w pełni zrozumiałam jej znaczenie i to, że pokazuje ona tak jakby dwie rzeczywistości, między którymi Lydia jest rozdarta. Książka opowiada przede wszystkim o życiu młodej kobiety, która po śmierci narzeczonego traci poczucie sensu. Przez długi czas jest w bardzo dużej żałobie- nie jest w stanie nawet wykonywać podstawowych czynności i o siebie zadbać. Opiekują się nią mama i siostra, ale przychodzi po miesiącach żałoby czas na to, żeby "wzięła się w garść". Wtedy pojawiają się sny...
Czy ta recenzja była przydatna? 4 0
5/5
12-12-2022 o godz 13:11 przez: wolfie_wf
Dzisiaj ciężko jest natknąć się na ciepłą i lekką zimową książkę z przekazem- "Podwójne życie Lydii Bird" na szczęście należy do wąskiego grona romansów z przekazem. Historia ukazana w tej książce jest bardzo oryginalna- nie spotkałam się wcześniej z podobnym książkowym scenariuszem, w którym kobieta funkcjonowałaby w dwóch zupełnie dla niej różnych rzeczywistościach. W tej książce mamy dwie piękne miłosne historie, ale tylko jedna z nich ma prawo przetrwać. Ciekawe jest też to, że romantyczne wątki rozgrywają się jednocześnie, tak jakby w dwóch światach.
Czy ta recenzja była przydatna? 4 0
5/5
09-12-2022 o godz 17:40 przez: Missy_Sue
Bardzo poruszyła mnie ta książka, nie spodziewałam się, że tak mocno ją przeżyję. "Podwójne życie Lydii Bird" to książka o dwóch, zupełnie niezależnych historiach miłosnych, które dzieją się w dwóch różnych światach. Stąd tytuł- bo bohaterka tak naprawdę po śmierci swojego ukochanego zaczyna żyć podwójnie- na jawie i we śnie. Przy tym książka jest dosyć zaskakująca, a druga relacja, którą zaczyna Lydia po śmierci narzeczonego na "jawie" jest zupełnie niespodziewana i pełna zwrotów akcji. Bardzo polecam, świetnie się przy niej bawiłam.
Czy ta recenzja była przydatna? 4 0
5/5
08-12-2022 o godz 16:05 przez: cukierkowa_a
Bardzo poruszyła mnie historia Lydii- nie jest to jednak łzawa opowieść o stracie. Bohaterka, mimo sytuacji, w której się znalazła stara się być silna. Nie potrafi poradzić sobie z rzeczywistością, w której się znalazł. Moim zdaniem książka opowiada o tym, jak zmieniało się życie Lydii po śmierci jej ukochanego. Mamy pokazane dwie rzeczywistości- jedna z nich jest "jawą", a druga "snem", w którym narzeczony Lydii wciąż żyje. Moim zdaniem książka bardzo trafnie ukazuje przemiany jakie zaszły w życiu bohaterki- w obu jej wersjach. To niesamowite, że jedno zdarzenie może tak zmienić nasze życie. Finalnie dwie rzeczywistości w których jest Lydia coraz bardziej się od siebie różnią. Ciekawie jest to oglądać.
Czy ta recenzja była przydatna? 3 0
5/5
12-12-2022 o godz 13:28 przez: Dziana
To ciekawa i pouczająca historia opowiadająca o stracie i związanym z nią cierpieniem. Jednak to, co mnie przekonało do autorki, to to, że książka nie jest smutna- a przynajmniej tak smutna jak mogłaby być. To prawda, że jest w niej trochę przykrych momentów, szczególnie na początku, ale zamiast na śmierci, akcja skupia się bardziej na życiu Freddiego- czyli narzeczonego głównej bohaterki. Mężczyzna umiera chwilę przed rozpoczęciem właściwej akcji książki. Moim zdaniem autorka bardzo dobrze ujmuje kwestię radzenia sobie Lydii z sytuacją, która jest dla niej bolesna. Jej życie rozdziela się na dwa równoległe wątki- sen i jawę.
Czy ta recenzja była przydatna? 3 0
5/5
09-12-2022 o godz 17:42 przez: agniesia04
Rzadko płaczę podczas czytania książek. Zawsze uważałam się za osobę trzymającą emocje na wodzy. Ale ta książka potrafiła wyciągnąć ze mnie wzruszenie. "Podwójne życie Lydii Bird" to historia, opowiadająca o kobiecie- Lydii, która po stracie narzeczonego, który był miłością jej życia niemal kompletnie się załamuje. Freddie i Lydia ciągle byli razem, od wielu lat spędzali ze sobą niemal każdą wolną chwilę- ciężko jest jej nauczyć się żyć na nowo w świecie, w którym jego już nie ma. Dlatego od czasu do czasu przenosi się do innego świata- takiego w którym Freddie nadal żyje i planują razem przyszłość...
Czy ta recenzja była przydatna? 2 0
5/5
12-12-2022 o godz 13:32 przez: Xasia
"Podwójne życie Lydii Bird" to zdecydowanie nietypowa książka z bardzo oryginalną fabułą. Świetnie mi się ją czytało, autorka pisze prostym do zrozumienia językiem. I moim zdaniem ciężko jest nie polubić głównej bohaterki. W pewnych chwilach łatwo jest się też z nia utożsamić, bo jest bardzo ludzka. Książka z jednej strony jest lekka, ale z drugiej ma też sporo momentów wzbudzających emocje i utrzymujących uwagę czytelnika. Myślę, że spokojnie mogę ją polecić- i to nie tylko fanom romansów!
Czy ta recenzja była przydatna? 2 0
Więcej recenzji