Słodycze mogą powstawać na bazie różnych produktów – wiele tradycyjnych receptur z zasady nie zawiera mleka czy jajek. Większość typowych słodyczy dostępnych w sklepach to jednak produkty niewegańskie. Czekolada mleczna, większość ciasteczek i ciast, krówki, galaretki, żelki – wszystkie najczęściej mają w składzie składniki pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście, producenci coraz częściej mają na uwadze potrzeby osób będących na diecie roślinnej. A tych zdaje się stale przybywać – można więc podejrzewać, że gama produktów wegańskich będzie się dynamicznie poszerzać! Które wegańskie słodycze są szczególnie warte spróbowania?

 

Wawel czekolada gorzka 100g

 

​Składniki niewegańskie w słodyczach – na co uważać?

Zanim przejdziemy do samych wegańskich słodyczy, warto wymienić często spotykane w słodkościach składniki, których należy unikać, pozostając na diecie roślinnej. Niektóre z nich wcale nie są tak oczywiste. Znając je wszystkie, możesz sprawniej przeglądać składy produktów i podejmować decyzje konsumenckie bardziej świadomie, nie polegając jedynie na oznaczeniach producentów.

Oprócz jajek i mleka, do niewegańskich składników można zaliczyć również:

  • albumina – składnik wiążący pozyskiwany z białek jaj lub mleka (spotykany w wypiekach i wyrobach cukierniczych);
  • l-cysteina – białko z pierza ptaków lub zwierzęcej sierści poprawiające jakość białej mąki (spotykane w wypiekach i wyrobach cukierniczych);
  • podpuszczka – składnik zagęszczający, enzym pochodzenia zwierzęcego (spotykany w słodkich deserach);
  • żelatyna wieprzowa – białko pozyskiwane z chrząstek, kości i ścięgien zwierzęcych mające właściwości żelujące (spotykane w galaretkach i żelkach).

Jak widać, często składniki odzwierzęce bywają dosyć nieoczywiste, jeśli chodzi o ich nazewnictwo. Warto pamiętać, że mogą one skrywać się również pod oznaczeniami E. Choć kojarzą się one nam ze sztucznymi dodatkami, w rzeczywistości nie wszystkie E to chemiczne składniki. Mogą być za to składnikami niewegańskimi. Dlatego świadome i dokładne czytanie etykiet jest bardzo ważne, jeśli chcesz jeść stuprocentowo roślinnie.

 

Żelki wegańskie misie - Fruit Gummi Bears bezglutenowe

 

Pamiętaj, że również takie składniki jak miód nie są uznawane za produkty wegańskie. Osoby na diecie roślinnej rezygnują ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a produkowany przez pszczoły miód właśnie do takich należy. Jest jednak spore grono osób, które nie podporządkowują się tak ścisłym restrykcjom żywieniowym, dbając natomiast to o to, by miody pochodziły od odpowiedzialnych lokalnych producentów.

​Słodycze wegańskie, o których nie miałeś pojęcia

Jest kilka tradycyjnych polskich słodyczy, które mają wegańskie składy, choć wcale nie są w ten sposób oznaczone. Dziś, gdy weganizm jest w modzie, producentom opłaca się wyróżniać swój roślinny produkt stosowną etykietą. Są jednak doskonale nam znane produkty, w przypadku których wegańskość jest jedynie „efektem ubocznym”. Należy do nich na przykład popularna w Polsce Mieszanka Krakowska. Nieznający składu weganie mogliby z marszu odrzucić taki produkt – to w końcu galaretki w czekoladzie. Okazuje się jednak, że galaretka w cukierkach Mieszanki nie powstaje na bazie żelatyny, a czekolada pozbawiona jest mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

 

Cukierki Mieszanka Krakowska Wawel - 1kg.

 

Również wśród gum rozpuszczalnych i żelków można znaleźć wegańskie produkty! Wegańska jest choćby popularna Mamba dostępna w różnych wariantach smakowych. Żelki wegańskie można natomiast znaleźć w ofercie Haribo – choć pamiętaj, że nie każdy produkt tej marki powstaje wyłącznie na bazie produktów roślinnych, więc trzeba uważnie wczytać się w skład. Jeśli szukasz wegańskich „pewniaków”, dobrym wyborem mogą być dostępne w różnych smakach Fruit Gummi Bears (marki Bitgits) – bezglutenowe, powstające na bazie naturalnych soków i pozbawione chemicznych dodatków, co jest dość rzadkie w przypadku żelków.

Co ciekawe, oryginalnie żelki były produktem wegańskim, powstającym na bazie gumy arabskiej. Później producenci przerzucili się na żelatynę, by następnie zacząć eksperymentować z agarem – substancją żelującą pochodzenia roślinnego.

 

OREO CRISPY THIN VANILLA

 

Innymi produktami, które ku zdziwieniu wielu osób są wegańskie, są popularne ciasteczka Oreo. Choć mogłoby się wydawać, że w ich nadzieniu występuje mleko, to w rzeczywistości tak nie jest. Większość tych ciastek pozbawiona jest składników odzwierzęcych. Wyjątkiem są warianty oblane czekoladą lub niektóre wersje limitowane. Klasyczne warianty jednak (z białym, czy brązowym nadzieniem) weganie mogą spożywać bez obaw. 

​Pyszne słodycze wegańskie – pomysły na słodkie momenty bez wyrzutów

Czekolada wcale nie musi zawierać w sobie mleka – wręcz przeciwnie, jej „czysta” (gorzka) wersja jest go zazwyczaj pozbawiona. To właśnie w niej najlepiej wybrzmiewają głębokie, lekko owocowe nuty kakao. W niektórych czekoladach wegańskich, jak na przykład tych z Manufaktury Czekolady „Chocolate Story”, miazga kakaowa stanowi sto procent składu produktu. Na rynku znajdziesz jednak również czekolady wegańskie imitujące tradycyjną białą czekoladę, a także takie z intrygującymi dodatkami, na przykład spiruliną, nadającą tabliczce błękitnawy odcień. Czekolada wegańska może zawierać też różne dodatki, na przykład orzechy, owoce czy płatki chili.

 

Wegańska Czekolada Gorzka Wyrabiana Bezpośrednio z Ziarna Kakao z Wenezueli 100%

 

​Słodycze wegańskie, czyli zdrowe? Nie zawsze

Trzeba pamiętać, że wegańskie nie zawsze znaczy zdrowe. Niektóre osoby na diecie roślinnej stawiają przede wszystkim na unikanie produktów przyczyniających się do cierpienia zwierząt. To, czy żywność wegańska jest zdrowa, może być dla nich drugorzędną kwestią. Inni z kolei dbają przede wszystkim o jakość posiłków, wybierając produkty roślinne o zbilansowanych składach. Jeszcze innym zależy przede wszystkim na odpowiedzialnej konsumpcji bez szkody dla środowiska. Wybierają oni produkty ze sprawdzonych źródeł, nieprzyczyniające się do zwiększenia śladu węglowego – a więc lokalnej produkcji.

Choć mogłoby się wydawać, że dieta, w której nie spożywa się składników odzwierzęcych, pozbawiona jest niedrogich, ogólnodostępnych słodyczy znanych marek, to w rzeczywistości stosunkowo łatwo można znaleźć wegańskie słodkości. Robiąc zakupy, warto więc sprawdzać składy produktów, ponieważ można się miło zaskoczyć. Co więcej, lista słodyczy pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego stale się poszerza, więc bez trudu można znaleźć wegańskie słodkości dla siebie lub bliskiej osoby.

 

Zdjęcie okładkowe - źródło: Shutterstock