Newsletter

Wodecki Zbigniew
Wodecki Zbigniew

Imię: Zbigniew

Nazwisko: Wodecki

Zawód: Muzyk

Data urodzenia: 1950-05-06

Miejsce urodzenia: w Krakowie

Polski piosenkarz, muzyk instrumentalista (skrzypce, trąbka), kompozytor i prezenter telewizyjny.

Sam rozpoczął swą przygodę z muzyką już w wieku 5 lat. Z wyróżnieniem ukończył Państwową Szkołę Muzyczną II st. w Krakowie w klasie skrzypiec Juliusza Webera.

Pierwotnie, od końca lat 60. XX wieku, związany z kabaretami Piwnica pod Baranami i Anawa, a także z orkiestrą symfoniczną Polskiego Radia i Krakowską Orkiestrą Kameralną. W latach 1968-1973 akompaniował Ewie Demarczyk.

W 1972 zadebiutował jako piosenkarz na festiwalu w Opolu. Odniósł sukcesy na wielu festiwalach (Rostock, Praga, Słoneczny Brzeg, Sopot).

Znany m.in. z wykonania piosenki do Pszczółki Mai oraz innych utworów (m.in. Zacznij od Bacha, Chałupy welcome to, Izolda).

Występował w kabarecie z Zenonem Laskowikiem.



Jest jednym z jurorów w polskiej edycji programu Taniec z gwiazdami.



W TVN prowadził programy: Droga do Gwiazd, Twoja Droga do Gwiazd i koncert Zakochajmy się jeszcze raz.


Nagrody i wyróznienia


  • 2007 – Nagroda Polskiej Estrady /edycja XII/ – Prometeusz - dla najwybitniejszych i najbardziej zasłużonych artystów występujących na estradach Polski i świata, jak również pracujących na jej rzecz.
  • 1994 – Nagroda Artystyczna Polskiej Estrady Prometeusz’94
  • 1991:
    • Nagroda Prezydenta Opola za wybitne osiągnięcia w dziedzinie wykonawstwa piosenki na festiwalu opolskim,
    • I Nagroda za piosenkę: „Sobą być”
    • Nagroda Specjalna Polskich Nagrań
    • Nagroda Specjalna i Kryształowy Kamerton ZAKR na KFPP Opole ’91
  • 1979:
    • I nagrody na KFPP Opole ’79 za piosenkę ,,Wspomnienie tych dni"
    • Nagrody za Wybitne Osiągnięcia Artystyczne
    • I nagrody w koncercie Premiery,
  • 1978 – Nagroda Dziennikarzy na FI Sopot ’78
  • 1972 – Nagroda za Debiut na X Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu – piosenka "Znajdziesz mnie znowu"


Filmografia


Wykonanie piosenek :

  • Świadek koronny - 2007 – Chałupy welcome to
  • Sfora - 2002 – Jeden krótki dzień
  • Plecak pełen przygód - 1993 – O życia poranku
  • Kronika wypadków miłosnych - 1985 – Jesienne róże

Filmografia:

  • 2008 – Jan z drzewa - jako on sam
  • 2006 - U fryzjera (odc. 13 – Telepatka) - jako on sam,
  • 2002 – Miodowe lata (odc. 108 – Zbyszek) - jako on sam,
  • 2002 – Król przedmieścia (odc. 10 – Boysband) - jako prowadzący program Droga do gwiazd,
  • 2002 – Klan (odcinek specjalny) - jako ksiądz udzielający ślubu,
  • 1984 – Ceremonia pogrzebowa - jako skrzypek,

Źródło: artykuł Zbigniew Wodecki w Wikipedii, licencja: GNU FDL, autorzy: wikipedyści.
Zamknij
Dziękujemy za dodanie komentarza
Zamknij
Dodaj komentarz
Tytuł:
 
Komentarz:
 
W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.